logoCenter-4
Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης (Ν.Π.Δ.Δ), ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 (ΦΕΚ 1190/ 9-6-2011 τεύχος β) μετά από συγχώνευση του Ν.Π. «Στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κων/νος Μπένης» και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταυρούπολης και μεταφορά δραστηριοτήτων που αφορούσαν τα πολιτιστικά της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης καθώς και η μεταφορά του προσωπικού της.
Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η οργάνωση και η λειτουργία των κάτωθι υπηρεσιών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, σχετικά με τον Πολιτισμό:

διοργάνωση συναυλιών

διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων

διοργάνωση φεστιβάλ

διοργάνωση «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών»

διοργάνωση «Γιορτών Παλιάς Ξάνθης»

διοργάνωση «Γιορτών Νεολαίας»

διοργάνωση «Πόλις Ονείρων»

προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών

ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού

λειτουργία πινακοθήκης

λειτουργία φιλαρμονικής

λειτουργία Βιβλιοθηκών

λειτουργία Ωδείου

λειτουργία σχολών εικαστικών τεχνών

λειτουργία Σχολής Χορού

Οργανόγραμμα

Τμήμα Πολιτισμού

Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Τμημα Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών

Ωδείο
Βιβλιοθήκη
Φιλαρμονική
Σχολή Χορού
Πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης”
Θρακικές Λαογραφικές Εορτές
Γιορτές Παλιάς Ξάνθης
Γιορτές Νεολαίας
Πόλις Ονείρου
Χειμερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο
Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο
Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος :
Λύρατζης Πασχάλης

Αντιπρόεδρος :
Γκιρτζίκη Αλεξία

Μέλη :

Τσέπελης Εμμανουήλ, Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος, Μποζ Ραμαδάν, Καρά Αχμέτ, Μπένης Δημήτριος, Καμαρίδης Ιπποκράτης, Σερκενλίδης Κρύωνας, Καμαρίδης Δημοσθένης, Κόκκινος Γεώργιος, Παυλίδου Ελισσάβετ, Χατζόπουλος Ανέστης

dimarxopoulos_320

Χαιρετισμός Δημάρχου Ξάνθης

Πάμε Ξάνθη. Πάμε Γιορτές Παλιάς Πόλης. Να ομορφύνουμε τις τελευταίες καλοκαιρινές νύχτες, να ζήσουμε μια διαφορετική εμπειρία και μια πνοή αισιοδοξίας και χαράς!
Πάμε να σιγοτραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να απολαύσουμε παραστάσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό και να ζήσουμε όλοι  τη μαγεία του αποπνέουν οι γιορτές. Ας ξεχάσουμε για λίγο κάθε σκοτούρα, κάθε έννοια και ας διασκεδάσουμε.
Εγγύηση για όλα αυτά, οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ξάνθης, που παραμένουν πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες της αυτή η γη. Είναι ανοιχτοί σε κάθε τι νέο και δημιουργικό, σε αξίες και ιδανικά, στην αξιοζήλευτη και πραγματικά παραδεισένια φύση της, στα ήθη και στα έθιμα και τόσα άλλα.
Όλοι εδώ. Στην Ξάνθη, που στα δύσκολα μα και στα όμορφα οι άνθρωποί της ξέρουνε να κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου, να συσπειρώνονται  και να συνεργάζονται, γιατί η αγάπη τους για τον τόπο ξεπερνά κάθε εμπόδιο και ενώνει.
Εδώ στην Ξάνθη, η φλόγα της μνήμης κατά της λήθης παραμένει άσβεστη, γι’ αυτό είναι και ευλογημένος τόπος. Αυτή η φλόγα, με τις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου Ξάνθης, του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων, των εθελοντών και των Ξανθιωτών είναι που φέρνει ένα μοναδικό, δημιουργικό πολιτισμικό αποτέλεσμα και μια ιδιαίτερη εκτίμηση.
Πάμε Ξάνθη για να περπατήσουμε τα σοκάκια της παλιάς πόλης μας και να τραγουδήσουμε στα καλντερίμια της την ίδια την ζωή, την αγάπη και την αισιοδοξία, να διασκεδάσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της, πάμε για να ζήσουμε στιγμές μοναδικές.
ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ!

Ο Δήμαρχος Ξάνθης
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

giorgospaulidis

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη

Η Παλιά Πόλης της Ξάνθης ζωντανεύει ξανά.
26 χρόνια γιορτές παράδοσης και πολιτισμού δίνουν τη δική τους νότα χαράς και διασκέδασης στον τόπο αυτό.
Γιορτές μοναδικές σε πρωτοτυπία, συνδέουν την ιστορία του τόπου, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, μέσα από ήχους, χορούς, δρώμενα, εκθέσεις και ποικίλες θεματικές δράσεις που μένουν αξέχαστες στο νου και την καρδιά των χιλιάδων επισκεπτών.
Η συμμετοχή όλων των κατοίκων, παιδιών και ενηλίκων είναι πραγματικά εκπληκτική και η ενεργοποίησή τους σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες είναι η απάντηση στο μέλλον της χώρας. Γιατί ταυτόχρονα αποτελούν ένα ισχυρό μέσο τουριστικής προβολής της Πόλης της Ξάνθης και της Περιφέρειάς μας με σημαντική τόνωση της επισκεψιμότητας και της οικονομικής δραστηριότητάς της.
Να περάσετε αξέχαστες στιγμές.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

Γιώργος Παυλίδης

zagnaferis

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ξάνθης Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη

Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός αποτελούν πλέον θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ταυτότητα της πόλης. Τα φανταστικά μονοπάτια, τα πολύχρωμα σοκάκια, δημιουργούν ένα μαγικό τόπο που σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο και προκαλεί θαυμασμό για την αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
Οι μουσικές ταξιδεύουν μέσα στην πόλη, από τις διάφορες σκηνές που παίζουν όλα τα είδη μουσικής. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης, δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις αμέσως μέλος της παρέας. Όλη η πόλη διασκεδάζει σαν μια παρέα. Μια παρέα στην οποία συνυπάρχουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ξάνθης

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

proedros320x320

Χαιρετισμός Προέδρου Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης

Στην πανέμορφη πόλη της Ξάνθης, στην βασίλισσα της Θράκης, για ακόμη μια χρονιά, η 26η για την ακρίβεια, διοργανώνονται οι Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Σε μια μοναδική και γραφική περιοχή με υπέροχα σοκάκια, με φιλοξενούμενους και πάντα χαμογελαστούς ανθρώπους, από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα βιώσουμε ανεπανάληπτες στιγμές με παραδοσιακές μουσικές αλλά και διαφορετικά μουσικά ακούσματα που θα μας μεταφέρουν σε όνειρα μια άλλης εποχής όπου η κρίση των τελευταίων ετών μας έκανε να ξεχάσουμε.
Όλοι μαζί λοιπόν ας διασκεδάσουμε, χορέψουμε και ας ξεχάσουμε έστω και λίγο τα προβλήματά μας.
Σας περιμένουμε…

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης,
Πασχάλης Λύρατζης

Εκδηλώσεις

Υπηρεσίες

Εκθέσεις

Συμμετέχοντες

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Γιορτές παλιάς Ξάνθης

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑ