Active Communities Tools (ACT)- Xanthi TechLab

 

 

ANOIXTO ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΠΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Xanthi Tech Lab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας διοργανώνει το διαδικτυακό εργαστήριο Active Communities Tools_ACT, το οποίο θα καλύψει με κατανοητό τρόπο τη μεθοδολογία της διαχείρισης έργων (project management) με κοινωνικό αντίτυπο από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την εφαρμογή της.

Το Active Communities Tools (ACT) σχεδιάστηκε από το FEAST Greece, την πλατφόρμα υποστήριξης δημιουργικών ιδεών, και στοχεύει να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινότητες να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την ευημερία του τόπου τους, υλοποιώντας δράσεις και παρεμβάσεις με βιώσιμες πρακτικές.

Δοκιμασμένα μοντέλα διαχείρισης, εφαρμοσμένες μελέτες περιπτώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μια χρήσιμη εργαλειοθήκη θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση των μελών της κοινωνίας των πολιτών, των ενεργών πολιτών και των άτυπων δημιουργικών ομάδων της Ξάνθης και των γύρω περιοχών.

Το ACT απευθύνεται σε άτομα, τυπικές και άτυπες ομάδες πολιτών που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης ενός έργου και αναζητούν βασικές γνώσεις, ώστε να μεταπηδήσουν από την ιδέα στην πράξη.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κατανοούν:

1. Πώς να συνδέουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με μια επιδραστική ιδέα δράσης που θα επουλώσει ένα ζήτημα.

2. Ποια είναι τα στάδια υλοποίησης ενός έργου από το σχεδιασμό μέχρι τη διαχείριση ενός πρότζεκτ, όπως στοχοθεσία, όραμα και αποστολή, ρόλοι και ευθύνες των μελών της ομάδας, συνεργασία με εθελοντές, συνεργάτες και χρηματοδότες, επικοινωνία με την τοπική κοινότητα, οικονομική βιωσιμότητα, αξιολόγηση.

3. Ποιος είναι ο κύκλος ζωής ενός έργου: (Σχεδιασμός – Προγραμματισμός – Αξιολόγηση) και πως επιμηκύνεται.

Σεβόμενοι τα μέτρα κατά των συναθροίσεων και τους περιορισμούς διασποράς του ιού Covid-19, το εργαστήριου έχει σχεδιαστεί με τις αρχές της ασύγχρονης ημιαυτόνομης τηλεκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν πρόσβαση σε μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, όπου θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο που θα τις παρακολουθήσουν και στη συνέχεια σε προκαθορισμένες συναντήσεις μέσω teleconferencing με την εισηγήτρια του εργαστηρίου θα αξιοποιήσουν το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό μέσω συζητήσεων και αναλύσεων καλών πρακτικών για την ανάπτυξη των προσωπικών τους πρότζεκτ.

Για τη βέλτιστη κατανόηση του εργαστηρίου, ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να φέρουν τις ιδέες τους για την υλοποίηση έργων, ώστε να εργαστούν πάνω σε αυτές ως σενάρια μελέτης περιπτώσεων.

Διάρκεια Εργαστηρίου

19 Οκτωβρίου – 8 Δεκεμβρίου

Δομή Εργαστηρίου

19 Οκτωβρίου – 09 Νοεμβρίου

Ασύγχρονη παρακολούθηση μαγνητοσκοπημένων διαλέξεων.

Από 10 Νοεμβρίου – 01 Δεκεμβρίου και κάθε Tετάρτη 18.00 – 19.30 συναντήσεις μέσω Teleconferencing

*8 Δεκεμβρίου: Mentoring Session με την εισηγήτρια του εργαστηρίου σε χώρο που θα καθορίσει το Xanthi Tech Lab. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλες τις οδηγίες τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και υγείας των συμμετεχόντων.

Συμμετοχή στο σύνδεσμο που ακολουθεί

https://docs.google.com/forms/d/13Hdxl-Uc6yQcCdML0UNdWkRi5h03Vv3B85bbWzLBYMM

 

Εισηγήτρια Εργαστηρίου

Αργυρώ Μπαράτα, Πολιτιστική Διαχειρίστρια & Συνιδρύτρια FEAST Greece

Η Αργυρώ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων με ειδίκευση στο marketing του πολιτιστικού τουρισμού. Έχει μια εκτεταμένη εμπειρία 20 ετών στη διοργάνωση πολιτιστικών πρότζεκτ με πανελλήνια απήχηση για τουριστικούς προορισμούς, σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ και διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, το 2014 ίδρυσε το FEAST Greece, μια offline crowdfunding πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε δημιουργικές ιδέες να γίνουν πράξη, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το πλήθος για την υλοποίησή τους. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και του CitizensLab, ενός πανευρωπαϊκού δικτύου επαγγελματιών από 55 οργανισμούς, στο οποίο τεστάρονται και προωθούνται καινοτόμες λύσεις για κοινωνικές προκλήσεις μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.

Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες:

Xanthi TechLab -Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Πλατεία Διοικητηρίου 1Α
67132 Ξάνθη

τηλ. 2541 022415

email: xanthitechlab@gmail.com

Προηγούμενη Ανάρτηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επόμενη Ανάρτηση

Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 14:30

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης …