Εκδηλώσεις

Αυγ
31
Σα
«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη» @ Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου
Αυγ 31 @ 10:00

Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται στη βοή του σύγχρονου γλεντιού, που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου. Συμμετοχή 2€ η είσοδος στο Μουσείο. Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

3 - βόλτα 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Έκθεση εικαστικών «Διέξοδος 2018-2019» @ Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού, Καπναποθήκη Π»
Αυγ 31 @ 18:00
ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Η έκθεση των έργων των καθηγητών και μαθητών των τμημάτων του ΙΘΤΠ θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, να ενημερωθούν από τους καθηγητές για τα τμήματα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και να ξεναγηθούν στα προηγμένα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του ΙΘΤΠ. Εικαστικοί: Καθηγητές και μαθητές των τμημάτων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Μακέδος ιστορικός τέχνης. Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:00. Διάρκεια έκθεσης έως 7 Σεπτεμβρίου.
Έκθεση ζωγραφικής @ Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
Αυγ 31 @ 18:00

Παρουσίαση μέρους της συλλογής της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ».  Παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλη, Ιωάννη Μητράκα, Κώστα Λαχά, Στάθη Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρου Παναγιωτάκη κ.ά. Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Διάρκεια έκθεσης έως 7 Σεπτεμβρίου.

Εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης» @ Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης»
Αυγ 31 @ 19:00

• 2ος όροφος
Έκθεση φωτογραφίας «1919-2019, 100 Χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη»

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ένας καθιερωμένος πολιτιστικός θεσμός της πόλης μας, στον οποίο η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου συμμετέχει με τη διοργάνωση φωτογραφικών και εικαστικών εκθέσεων. Το 2019 αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο για τον τόπο μας, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή του και την ένταξή του στον εθνικό κορμό. Σε αυτή την επέτειο είναι αφιερωμένη η φετινή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «100 χρόνια ελεύθερη Ξάνθη. Φωτογραφικά στιγμιότυπα», στην οποία εκτίθεται μέρος του πολύτιμου φωτογραφικού αρχείου του γνωστού συλλέκτη Αναστάσιου Τεφρωνίδη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα και το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Η φωτογραφική κάμερα απαθανατίζει τις ιστορικές στιγμές ώστε αυτές να μην χάνονται στο χρόνο, αλλά να μένουν στο παρόν και να εμπνέουν για το μέλλον.

Afisa fotorgafoi

• 1ος όροφος – Κεντρική αίθουσα
Έκθεση φωτογραφίας της «Ερασιτεχνική Ομάδα Φωτογράφων Ξάνθης»
Φωτογραφίες από περισσότερους από 15 ερασιτέχνες Ξανθιώτες φωτογράφους. Στην έκθεση συμμετέχει με έργα του και ο διεθνώς βραβευμένος φωτογράφος των Σερρών Νίκος Τζαναβάρης που κατέκτησε το Λούβρο με τις φωτογραφίες του
Επιμέλεια έκθεσης, Βαρβάρα Δήμου. Οργάνωση, Χρήστος Λερίδης, Μαίρη Δαληκριάδου

• Μικρή αίθουσα 1
Έκθεση «Δημιουργίες με διάφορες πέτρες» της Δήμητρας Γκεβρέκη – Κούκου

• Μικρή αίθουσα 2
Έκθεση Αγιογραφίας Γεωργίας Σαρρή

• Αύλειος χώρος
Ζωγραφική: Ανθίππη Πάγκαλου, Γαρυφαλιά Μπαρή, Νούλη Χοχλιούρου, Ντιντέμ Αλήτσογλου, Γιώργος Παπινιάν, Αναστασία Μπαΐρα, Ελπίδα Ευφραιμίδου.
Πυρογραφία: Περικλής Χονδρός, Δημήτρης Δετσαρίδης
Κοσμήματα – διακοσμητικά: Νικολέτα Μπελέρη.
Χειροποίητο κόσμημα: Δάφνη Κεχάγιογλου, Άννα Καφφετζή.
ΚΑΠΗ Ξάνθης: Χρυσούλα Χαμαλίδου .

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 2
Έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων της Άννας Ψωμά @ Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης
Αυγ 31 @ 19:30

Έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων της Λιβαδιώτισσας αρχιτέκτονος Άννας Ψωμά με θέματα από την Ξάνθη, την Κωνσταντινούπολη την Ανατολική Θράκη και τη Μικρασία. Ώρες λειτουργίας: 19:30-23:30 Διάρκεια έκθεσης έως 7 Σεπτεμβρίου.

(Στην φωτογραφία, το σπίτι στην οδό Στάλιου 13 ζωγραφισμένο από την Άννα Ψωμά).

Ξάνθη 033
Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών @ Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης
Αυγ 31 @ 19:30

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών στον χώρο του «Μουσείου της Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας», όπου εκθέτει αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφά τους από τη συλλογή του. Ώρες λειτουργίας: 19:30-21:30 Διάρκεια έκθεσης έως 7 Σεπτεμβρίου.

Λύκειο έκθεση φορεσιων
Παρουσίαση βιβλίου: «Βικτώρια» της Λίνας Μουσιώνη @ Στην αυλή με τα χαμάμ
Αυγ 31 @ 19:30

Δυο γλυκύτατα πλάσματα θα ξεκλειδώσουν τον κόσμο των ιστοριών η Βικτώρια και η Λίνα. Η πρώτη γεμάτη θάρρος θα σας περιμένει αν και ντροπαλή στην πιο παραμυθένια αυλή της παλιάς πόλης ενώ θα έχει κάνει χώρο για τη δεύτερη, την πολυγραφότατη και πολυαγαπημένη μας Λίνα Μουσιώνη. Η συγγραφέας θα μας αφηγηθεί τη φρεσκοτυπωμένη ιστορία που σπάει τα στερεότυπα συμπεριφοράς. Αλήθεια αφήνουμε χώρο για να δημιουργήσουν τα παιδιά τον χαρακτήρα τους; «Βικτώρια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
* Είσοδος ελεύθερη. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο Μουσείο
Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης– βιβλιοπωλείο Πυργελή

5 Βικτωρία 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Έκθεση «Δημιουργίες … από χέρι» @ Πολυχώρος Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Αυγ 31 @ 20:00
6 -κοσμημα 31 Αυγούστου

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος και άλλων καλλιτεχνικών κατασκευών. Κάθε χρόνο στον πολυχώρο του λαογραφικού και ιστορικού μουσείου Ξάνθης και στο πλαίσιο των γιορτών παλιάς πόλης η ομάδα παρουσιάζει τις νέες της δημιουργίες τις «δημιουργίες…από χέρι». Διάρκεια έκθεσης έως 7 Σεπτεμβρίου.

Συναυλία με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γιάννη Σαββιδάκη @ Κεντρική σκηνή
Αυγ 31 @ 20:30
NIKOLO_resize
IMG_0878 2_resize
SABBID_resize

Επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Με όπλα το καλό λαϊκό τραγούδι και την ποιότητα στη νυχτερινή διασκέδαση αλλά και την ισχυρή σχέση που διατηρούν με ένα μεγάλο κοινό, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Γιάννης Σαββιδάκης κάνουν την εμφάνιση τους επί σκηνής ξέροντας ότι θα κερδίσουν το στοίχημα της επιτυχίας. Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο μεγαλύτερος λαϊκός μας συνθέτης έχει αμέτρητα τραγούδια στο ενεργητικό του και μια αξιοζήλευτη πορεία γεμάτη επιτυχίες. Η Πίτσα Παπαδοπούλου, η κυρία του λαϊκού πενταγράμμου, με ιστορία και προσφορά δεκαετιών στο μουσικό μας τοπίο, με αμέτρητα τραγούδια, αληθινό πλούτο για την μουσική μας σκηνή και ο Γιάννης Σαββιδάκης, προικισμένος με υπέροχη φωνή που κουβαλάει ιστορία και θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές Το πρόγραμμα συνοδεύει πολυμελής ορχήστρα με άριστους μουσικούς. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την ποιότητα στη διασκέδαση με το αστείρευτο κέφι .

Disco party: «Disco drops vol 3» @ Νεανική Σκηνή
Αυγ 31 @ 21:00

Η ομάδα Back Stage αποτελείται από βετεράνους dj’s. Για τρίτη χρονιά αναλαμβάνουν να μας θυμίσουν αγαπημένες χορευτικές μελωδίες από τα αμαρτωλά ‘60s και τα «λουλουδάτα» ‘70s μέχρι τα φανταχτερά ‘80s και τα ποπ ‘90s. Συμμετέχουν οι dj’s της εποχής disco και όχι μόνο, που διασκέδαζαν το κοινό στα τότε θρυλικά νεανικά στέκια όπως Pegasus, Comfusio, Tango, Θάμυρις, City, Fox, Fame, Sugar, Κήπος, Teenager και άλλα. Εδώ λοιπόν η ντισκομπάλα θα γυρίσει και πάλι πάνω από την πίστα και τα πολύχρωμα φωτορυθμικά θα αναβοσβήνουν σαν τρελά στον ρυθμό της Σαμάνθα Φοξ, της Νταϊανα Ρος, του Μάικλ Τζάκσον, των Bee Gees. Μπορεί τώρα να λείπουν οι βάτες, τα λαμέ και τα μαλλιά αφάνα και η χαίτη, δεν λείπει, ωστόσο, η διάθεση.
Οργάνωση Back Stage Team

Latin Salsa @ Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
Αυγ 31 @ 21:30

Στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και της συλλογικότητας που οι ίδιοι οι σύλλογοι εκφράζουν, το Εργαστήρι Λάτιν της ΦΕΞ δηλώνει παρόν.
 Οι Λάτιν ρυθμοί μας καλούν σε ένα πάρτι έως τις πρώτες πρωινές ώρες. 
Μπορείτε να αντισταθείτε;
Οργάνωση: ΦΕΞ -Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

Γλέντι με τους «Λαϊκούς Διαβάτες» @ Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης
Αυγ 31 @ 21:30

Το πρόγραμμα ανοίγει τις γιορτές με τους «Λαϊκούς Διαβάτες» τον Αντώνη και Γιώργο Δρίγκα μαζί με τον Σάκη Καζάκο οι οποίοι ενώνουν τις ιδιοσυγκρασίες τους, αποδίδοντας φανταστικά ηχοχρώματα. Με τη δική τους συνταγή ξετυλίγουν μπροστά μας ένα ρεπερτόριο συνδεδεμένο με τις μνήμες μας, με γνωστά και αξέχαστα τραγούδια, μουσικές αυθεντικές, μελωδίες μοναδικές, που θα οδηγήσουν το κέφι σας σε ρυθμούς ξέφρενους.

ΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΒΑΤΕΣ 31 ΑΥΓ & 07 ΣΕΠ IMG-c078bdae76818b822838815d25d83d39-V
Θρακιώτικη βραδιά @ Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Αυγ 31 @ 21:30

Θρακιώτικη βραδιά με τους Θανάση Δούκα γκάιντα, Αντρέα Τσαρακλή κλαρίνο, Δημήτρη Μπεζιργιαννίδη ακορντεόν, Γιάννη Σαρχοσάκη κρουστά.

Μουσική βραδιά @ Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»
Αυγ 31 @ 21:30

Τραγούδι Γιώργος Γραβάνης, κλαρίνο Κώστας Νικολάου

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ 1
Μουσικοχορευτική βραδιά με το «Θρηίκιο Ήχο» @ Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης
Αυγ 31 @ 21:30
31 Αυγούστου Σάββατο Θρηικιος ηχος

Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, συμμετέχει και φέτος στις γιορτές της Παλιάς Πόλης, με ένα πρωτότυπο στέκι παραδοσιακής έκφρασης, ένα χώρο επικοινωνίας και επέκτασης των γευσιγνωστικών εμπειριών. Καλώς να μας ορίσετε…
Στη σημερινή μας προσπάθειά για μια συνδυασμένη ανάδειξη της πολιτιστικής κουλτούρας και των τοπικών προϊόντων συμπράττει και το Ξανθιώτικο σύνολο «Θρηίκιος ήχος». Ένα παραδοσιακό σχήμα που ξεκίνησε το 2012 από το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Λυκείου Ελληνίδων, με καθηγητή τον διακεκριμένο μουσικό Κυριάκο Γκουβέντα. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Η μέριμνα των μελών του σχήματος για τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξή της, τους οδήγησε στην έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου τους παραδοσιακού τραγουδιού, με τίτλο «Ηρθι κιρός». Το ρεπερτόριό του με τη συνεργασία φίλων μουσικών συχνά επεκτείνεται και στους παραδοσιακούς ρυθμούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Συμμετέχουν οι Αλέξης Κοκκαλίδης, τραγούδι και λύρα Θράκης, Ηρακλής Ψωμαδόπουλος στην γκάιντα και καβάλι, Τάσος Δασκαλόπουλος στο λαούτο και
Γιώργος Παπαδόπουλος στα κρουστά.

Close Menu