Εκδηλώσεις

Μαρ
2
Δε
Καθαρά Δευτέρα στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης @ Σταυρούπολη Ξάνθης
Μαρ 2 @ 11:00

Οικισμός Σταυρούπολης

Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης, άλλα και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.

Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρούπολης «Ορφέας» δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοί της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Οικισμός Κομνηνών, ώρα 12:00

Ποντιακό γλέντι

Στον οικισμό Κομνηνών, στην πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Καθαρά Δευτέρα στην Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου @ Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου
Μαρ 2 @ 11:00

Στο προαύλιο του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού συλλόγου Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», θα προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, αλλά και κάθε γνωστό σαρακοστιανό έδεσμα, μαζί με άφθονο κρασί, τσίπουρο και ακούσματα που αρμόζουν σε μια τέτοια γιορτή. Ελάτε να πετάξετε τον χαρταετό σας ψηλά και μετά ελάτε να απογειώσετε το κέφι σας στα ύψη μαζί μας.

Καθαρά Δευτέρα στην Δημοτική Κοινότητα Κιμμερίων @ Δημοτική Κοινότητα Κιμμερίων
Μαρ 2 @ 11:00

Ο πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών Κιμμερίων «Η Ζωοδόχος Πηγή» γιορτάζει τα Κούλουμα και σας περιμένει στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, με αχνιστή φασολάδα, λαγάνες και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, παραδοσιακή μουσική, μουτζουρώματα και χαρταετούς.

Ξενάγηση – παρουσίαση @ Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης
Μαρ 2 @ 11:00

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σας καλεί, να ξεναγηθείτε στο κτίριο του (Αγ. Γεωργίου 1) και μέσα από αυτό στην ιστορία της πόλης. Στο πνεύμα της αποκριάς θα παρουσιαστούν η συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης στην καρναβαλική παρέλαση με τον «Γάμο του Μπαρμπαγιώργου» και σατιρικά ποιήματα Ελλήνων ποιητών. Θα φάμε, θα πιούμε και θα ξεναγηθούμε, όπως λέει ο θρυλικός Καραγκιόζης. Είσοδος ελεύθερη.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μυρωδάτου «Οι Απίθανοι» αναβιώνει το έθιμο του ΜΠΕΗ @ Μυρωδάτο
Μαρ 2 @ 12:00
ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΚΑΘ ΔΕΥΤΕΡΑ 2020
ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΚΑΘ ΔΕΥΤΕΡΑ 2020

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μυρωδάτου «Οι Απίθανοι» αναβιώνει το έθιμο του ΜΠΕΗ

Ο Μπέης μας με όλη του τη συνοδεία την Μπέηνα, τους υπασπιστές του, τους υπηρέτες του και άλλους και με τους παραδοσιακούς ήχους των γκαϊντατζήδων, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει ευχές σε όλους για καλή χρονιά, καλή υγεία και καλή σπορά καταλήγοντας εν τέλει στην πλατεία του οικισμού μας, όπου ακολουθεί αναπαράσταση των γεωργικών εργασιών της σποράς, του οργώματος και τελικά της »αποκαθήλωσης» του για να εκλεγεί ένας νέος Μπέης.

 Ένα αποκριάτικο έθιμο της Θράκης με βαθιές ρίζες, που ξεκινούν από το 1565, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Σωφρόνιο Β’ – Ο Κιοπέκ Μπέης, η Μπέινα, το μωρό, οι Σωματοφύλακες, ο Σεΐζης, η γκαστρωμένη χωριανή κ.λπ. κ.λπ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θρακιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Ξεκίνησε σαν γονιμικό δρώμενο που κάλυπτε όμως εθνικές ανάγκες, για να φθάσει ως τις μέρες μας και να αναδειχθεί σε αποκριάτικη εκδήλωση Ο Μπέης είναι ένα καθαρά λαογραφικό έθιμο της Θράκης.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι υπόδουλοι Θρακιώτες για μια μόνο μέρα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν τους Τούρκους, δηλαδή να τους πειράξουν, να τους βρίσουν και άλλα διάφορα.

Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή λατρεία.

Close Menu