«Του Καπνού τ΄ Αρώματα»

Πότε:
23/02/2019 @ 20:00
2019-02-23T20:00:00+02:00
2019-02-23T20:15:00+02:00
Πού:
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Πλατεία Διοικητηρίου 1Α
Ξάνθη 67133

Μια παράσταση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένταξη της Ξάνθης στον Ελληνικό κορμό, πλημμυρισμένη από εικόνες, χορούς και τραγούδια, με τα οποία προβάλλεται η ιστορική, η κοινωνική και πολιτισμική διαδρομή των κατοίκων της Ξάνθης. Αρώματα έντονα και μοναδικά, με την συμμετοχή του Σέρβικου Λαϊκού Χορευτικού Συνόλου του Organizacija za narodnu umetnost – Srbija, του θεατρικού εργαστηρίου «Ανατολικά του Νέστου», της σχολής χορού «X-Dream» και του ωδείου « Το Εύφωνον».

Ένα κουβάρι μνήμης που ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας αλήθειες, πάθη, μίση και διαμάχες της δεκαετίας 1919-1929. Ταξίδι νοσταλγικό « στα αρώματα » του χρυσόφυλλου «μπασμά» και στον κόσμο των καπνεργατών και των καπνεμπόρων, που με περίσσιο σθένος, πρόσφεραν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης και στην ανάδειξη της σε « Αρχόντισσα » της Θράκης.

Μια ηθογραφία εποχής, που αναδεικνύει, με ρεαλιστικό τρόπο, τα ήθη της ξανθιώτικης κοινωνίας στην μετά την ενσωμάτωση με την Ελλάδα εποχή. Μιας κοινωνίας που είχε στην σύνθεσή της πολλούς αστούς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και χιλιάδες πρόσφυγες κατατρεγμένους που προσπαθούσαν «με νύχια και με δόντια» να ανασυσταθούν από την τέφρας τους και να συνυπάρξουν σε μια πόλη κατεστραμμένη και εξαθλιωμένη κοινωνικά και οικονομικά. Το χρήμα αποτελούσε μέγιστο ζητούμενο τόσο για εκείνους που επιδίωκαν να το αυγατίσουν όσο και για εκείνους που το χρειάζονταν για να επιβιώσουν.

Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ξανθιωτών που προσπέρασαν την επώδυνη εμπειρία της βουλγαρικής κατοχής, τα δάκρυα, το αίμα, τις διώξεις, τους φόνους και με περίσσια ψυχική δύναμη στάθηκαν περήφανα μπροστά στις νέες προκλήσεις της ζωής.

Οργάνωση: Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης.

Μοιραστείτε τη σελίδα με τους φίλους σας

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on email
Close Menu