Ο πολιτιστικός σύλλογος Μυρωδάτου «Οι Απίθανοι» αναβιώνει το έθιμο του ΜΠΕΗ

Πότε:
02/03/2020 @ 12:00
2020-03-02T12:00:00+02:00
2020-03-02T12:15:00+02:00
Πού:
Μυρωδάτο
Δήμος Αβδήρων
ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΚΑΘ ΔΕΥΤΕΡΑ 2020
ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΚΑΘ ΔΕΥΤΕΡΑ 2020

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μυρωδάτου «Οι Απίθανοι» αναβιώνει το έθιμο του ΜΠΕΗ

Ο Μπέης μας με όλη του τη συνοδεία την Μπέηνα, τους υπασπιστές του, τους υπηρέτες του και άλλους και με τους παραδοσιακούς ήχους των γκαϊντατζήδων, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει ευχές σε όλους για καλή χρονιά, καλή υγεία και καλή σπορά καταλήγοντας εν τέλει στην πλατεία του οικισμού μας, όπου ακολουθεί αναπαράσταση των γεωργικών εργασιών της σποράς, του οργώματος και τελικά της »αποκαθήλωσης» του για να εκλεγεί ένας νέος Μπέης.

 Ένα αποκριάτικο έθιμο της Θράκης με βαθιές ρίζες, που ξεκινούν από το 1565, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Σωφρόνιο Β’ – Ο Κιοπέκ Μπέης, η Μπέινα, το μωρό, οι Σωματοφύλακες, ο Σεΐζης, η γκαστρωμένη χωριανή κ.λπ. κ.λπ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θρακιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Ξεκίνησε σαν γονιμικό δρώμενο που κάλυπτε όμως εθνικές ανάγκες, για να φθάσει ως τις μέρες μας και να αναδειχθεί σε αποκριάτικη εκδήλωση Ο Μπέης είναι ένα καθαρά λαογραφικό έθιμο της Θράκης.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι υπόδουλοι Θρακιώτες για μια μόνο μέρα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν τους Τούρκους, δηλαδή να τους πειράξουν, να τους βρίσουν και άλλα διάφορα.

Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή λατρεία.

Close Menu