Περιοδική έκθεση «Η άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης»

Με τη λήξη της μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, το ελληνικό κράτος καλείται να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα πενιχρά μέσα του ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνίας των Εθνών 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολίας αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα. Παρά τις αδικίες και τις ταλαιπωρίες, οι πρόσφυγες σώθηκαν, ενσωματώθηκαν και αξιοποίησαν τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, μέσα στα ασφαλή σύνορα του Ελληνικού κράτους. Προερχόμενοι από τόπους με κοσμοπολίτικη κουλτούρα και μακραίωνη παράδοση, οι πρόσφυγες μπόλιασαν τη νέα πατρίδα με τον πολιτισμό τους. Η έκθεση περιλαμβάνει:

Υλικό από τις συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου με στοιχεία, οικονομικά, επαγγελματικά, καθημερινής ζωής, θρησκευτικής λατρείας κλπ, των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη. Banners με κείμενα, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης». Χάρτες που περιγράφουν την άφιξη κι εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης τις καταγωγές τους και τον τόπο προέλευσης τους. Αναγνωστήριο (χώρος στον εκθεσιακό χώρο με βιβλία όπου μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση και να διαβάζει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το θέμα μας)

Επιμέλεια – σχεδιασμός – υλοποίηση: Ξανθόπουλος Πασχάλης (σκηνοθέτης), Ισιδώρα Βουλκίδου (βιβλιοθηκονόμος-αρχειονόμος), Κωνσταντίνος Βλάχος (φιλόλογος-γλωσσολόγος), Σταυρούλα Ανέστη (Ιστορικός), Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου (Διδάκτωρ Λαογραφίας).

Οργάνωση: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε.

Ετικέτες:

Ημερομηνία

Δευτέρα 05-09-2022
Ολοκληρώθηκε!

Ώρα

10:00 - 23:00
Κατηγορία
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Οργανωτής

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Email
fexanthis@gmail.com

Ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας, προσφέρει εδώ και επτά δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού. Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις. Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και τη διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο. Αποκατέστησε και συντηρεί τρία από τα ωραιότερα κτίρια της Ξάνθης, όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της. Απευθύνεται πρώτα σ’ αυτούς που γνωρίζουν ελάχιστα. Σ’ όσους γνωρίζουν περισσότερα … και τελευταία, σε όσους γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται ειδικά… Απευθύνεται στο νου και την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και προσωπικά στον καθένα μας καθώς και στους επισκέπτες της πόλης μέσω του Μουσείου.

Οργανωτής

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»
Email
mikrasiatesxanthis@yahoo.gr