Μπάνερ εκδήλωσης Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

ΣΧΟΛΗ   ΧΟΡΟΥ   ΚΕΝΤΡΟΥ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ                         ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΧΟΡΟΥ

  Η παγκόσμια ημέρα χορού καθιερώθηκε από το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή Ζαν-Ζόρζ Νοβέρ(1727-1810),δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

        Στην ερώτηση…λοιπόν τι είναι χορός…ο χορός είναι όλα τα παρακάτω…

                                  Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ

                             ΓΛΩΣΣΑ      ΤΗΣ       ΨΥΧΗΣ

  ΄΄Ο χορός χρησιμοποιείται ως επικοινωνία μεταξύ του σώματος και της ψυχής για να εκφράσει αυτό που βρίσκεται στο βάθος της και δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψουν΄΄Ruth St. Denis.

      Χορός είναι η ποίηση που δημιουργεί το σώμα, με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και τις δημιουργικές-καλλιτεχνικές δεξιότητες του.

      Ο χορός είναι ένστικτο και σύμφωνα με τον Πλάτωνα…΄΄Χορός είναι η ενστικτώδης επιθυμία να ερμηνευθούν οι λόγοι, δια των κινήσεων΄΄.

      Ο χορός είναι ένα μέσο έκφρασης από αρχαιοτάτων χρόνων.

          ΄΄Όταν ο άνθρωπος που έχει θλίψη και δυστυχία στη ψυχή του χορεύει, ξεχνάει αμέσως τις άσχημες σκέψεις και τα προβλήματα του. Αυτό είναι το θείο δώρο της Τερψιχόρης΄΄(μούσα του χορού) είχε πει ο Ησίοδος.

                                 Ο  ΧΟΡΟΣ  ΕΙΝΑΙ  ΕΚΦΡΑΣΗ  

                                 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

     Το να χορεύεις με τα πόδια είναι ένα πράγμα, αλλά όταν χορεύεις με τη καρδιά σου είναι κάτι εντελώς μαγικό. Έχει αυτή τη μαγική ικανότητα ο χορός. Να χορεύεις απελευθερωμένος και να νιώθεις ότι πετάς στα ουράνια.Ο χορός είναι τρόπος έκφρασης. Δεν έχει σημασία τι χορεύεις. Σημασία έχει να το απολαμβάνεις με τη ψυχή σου .Είναι πάθος ο χορός!! Είναι ελπίδα και τρέλα!!

      Ο μεγάλος μας ποιητής Κ.Καβάφης είπε:΄΄Όταν χορεύεις γράφεις στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου!!!΄΄               

Προηγούμενη Ανάρτηση

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Επόμενη Ανάρτηση

Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2023

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης …