Έτος ίδρυσης 1987

Ξάνθη

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin

Κατασκηνωτές

…στην πρώτη γραμμή από το 1987

Οι Κατασκηνωτές είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς-καρναβαλικούς συλλόγους της Ξάνθης. Ένας σύλλογος που καταφέρνει για 32 χρόνια να συνδυάζει το κέφι, τη διασκέδαση και το ξεφάντωμα με έννοιες όπως εθελοντισμός, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη, παράδοση, πολιτισμός και προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Κατασκηνωτές ξεκίνησαν τη μαγική δεκαετία του ’80 από μία παρέα φίλων που επί σειρά ετών κατασκήνωνε στις παραλίες της Ξάνθης. Σήμερα, η παρέα αυτή έχει μεγαλώσει. Τα παιδιά και τα εγγόνια των ιδρυτών του συλλόγου συνεχίζουν σήμερα να κρατούν ζωντανές δομικές αξίες όπως ο εθελοντισμός, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική ευαισθησία ενώ ταυτόχρονα τις εμπλουτίζουν με νέες ιδέες, νέους τρόπους σκέψης αλλά και έντονες προσδοκίες ώστε να φτάσουν τον σύλλογο ακόμα πιο μπροστά. Σήμερα, οι Κατασκηνωτές ζουν τη δεύτερη νιότη τους και ταυτόχρονα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Καταφέρνουν να αποτελούν ίσως τον μοναδικό πολιτιστικό σύλλογο με μέλη από κάθε ηλικία. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της μακρόχρονης επιτυχίας τους.

Η ταυτότητα των κατασκηνωτών εντοπίζεται μέσα σε δύο λέξεις: αλληλεγγύη και διασκέδαση. Το πολυετές και αναμφίβολα πρωτοποριακό έργο τους συνέβαλλε καταλυτικά στην εξέλιξη μεγάλων θεσμών όπως οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι αλλά και στη δημιουργία νέων όπως είναι οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Αν θα έπρεπε να αναφερθούν κάποιες σημαντικές δράσεις που βασίζονται καθαρά στην εθελοντική δύναμη των μελών του είναι η πρωτοποριακή κατασκευή θεματικών καρναβαλικών αρμάτων με κινητά μέρη, η δημιουργία και συντήρηση τουριστικού καταφυγίου στο χωριό Κάτω Καρυόφυτο, η οικονομική και ηθική υποστήριξη πολύτεκνων οικογενειών Ποντίων προσφύγων οι οποίες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90, οι δωρεές σε κοινωνικούς φορείς όπως είναι ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ν. Ξάνθης “Η Αγάπη” και ο ερυθρός σταυρός αλλά και δράσεις ευρείας ανταπόκρισης όπως το ‘Ας κατασκηνώσουμε μαζί την αγάπη μας για τα παιδιά’ και η ‘Πασχαλινή Κατασκήνωση Αγάπης’ που αφορούν στη συγκέντρωση παιχνιδιών, ρούχων και τροφίμων για παιδιά και οικογένειες του νομού που τα έχουν ανάγκη.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του συλλόγου είναι η ενεργή συμμετοχή του σε πολιτιστικά δρώμενα άλλων πόλεων (Καρναβάλι Θεσσαλονίκης, Φερρών, Ωραιοκάστρου, κ.α.) πάντα με γνώμονα την έντονη και ουσιαστική συμβολή στην εξέλιξη τους. Η χάρη των κατασκηνωτών έχει φτάσει μέχρι και στα παιχνίδια χωρίς σύνορα (οι παλιοί θυμούνται…)

Οι Κατασκηνωτές διαθέτουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον. Συμμετέχουν σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς σε πανελλαδικές δράσεις όπως είναι τo Let’s Do it Greece. Πραγματοποιούν δενδροφυτεύσεις ενώ φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητας των ακτών και του περιαστικού άλσους της Ξάνθης.

Παλαιότερα οργάνωναν και κατασκηνώσεις για την προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.

Σήμερα τους βρίσκει κανείς να διοργανώνουν συχνά μουσικές θεματικές βραδιές, φιλανθρωπικές και γενικότερου κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής, του έντονου πολιτιστικού και καλλιτεχνικού πλούτου. Κύριος γνώμονας όλων των δράσεων είναι ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελή προσφορά από τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.

Πρόσφατα δημιούργησαν το ‘Σπιτάκι τέχνης, έκφρασης & πολιτισμού’. Έναν μικρό πολυχώρο στη καρδιά της παλιάς πόλης της Ξάνθης που αποτελεί σημείο πληροφόρησης επισκεπτών και φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις προσφέροντας ένα βήμα για τους τοπικούς καλλιτέχνες. Το ‘σπιτάκι’ αποτελεί επίσης τόπο συνάντησης των μελών του συλλόγου.

Τα πέντε τελευταία χρόνια ο σύλλογος συμμετέχει στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης πολιτιστικών συλλόγων όπου κατέχει και δύο πρωταθλήματα.

Το 2013, οι κατασκηνωτές εγκατέστησαν το πρώτο πειραματικό δίγλωσσο Διαδικτυακό σύστημα ενημέρωσης τουριστών της παλιάς πόλης της Ξάνθης που λειτουργεί μέσω έξυπνων φορητών συσκευών. Ακόμα η παρούσα εφαρμογή είναι μια προσπάθεια αυτοματοποίησης της επικοινωνίας με τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου αλλά και ένα κομβικό σημείο προβολής του πολυετούς έργου των κατασκηνωτών. Επιτρέπει τον χρήστη να γνωρίσει το σύλλογο μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, να επικοινωνήσει τις όποιες ιδέες και προτάσεις έχει και φυσικά να γίνει μέρος της μεγάλης αυτής παρέας.

Ο σύλλογος διοικείται από εννεαμελές συμβούλιο ενώ ο αριθμός των ενεργών μελών του έχει ξεπεράσει τα 300 μέλη για πολλά έτη. Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας κατασκηνωτής εκτός από την απαραίτητη τρέλα είναι η αναγνώριση της σημασίας της παρέας, αγάπη για την περιοχή μας και διάθεση για κοινωνική προσφορά. Τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του και ενίοτε από δραστηριότητες και δωρεές φίλων. Οι Κατασκηνωτές σας προσκαλούν να μπείτε και εσείς στη παρέα τους.

Ελάτε να ‘κατασκηνώσουμε’ μαζί όλο το χρόνο…

Συμμετοχή στο Ξανθιώτικο καρναβάλι

Royal Hearts image

2019 - Royal Hearts

“O Captain My Captain!” image

2020 - “O Captain My Captain!”

Στοιχεία επικοινωνίας

Σύλλογος Κατασκηνωτές

Βασ. Σοφίας 5

Ξάνθη

25410 70424

Close Menu