Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 55 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Στην σημερινή τους μορφή το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, στην διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου».Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Σχετικό υλικό

Εδώ θα βρείτε οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης, εκκινώντας από το 1966. Το αρχείο θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία. Για πληροφορίες σχετικά με την παραχώρηση υλικού στο αρχείο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΚΠΔΞ.

Φωτογραφικό αρχείο

Προγράμματα εκδηλώσεων

Τα παρακάτω ένθετα σε μορφή pdf εκτείνονται από τις απαρχές του θεσμού έως τις μέρες μας.

Αφιέρωμα 50 χρόνων

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Το ένθετο είναι σε μορφή pdf (22 mb).

Close Menu